Oprichters: Robert Decarne (Beveren a/d IJzer), Bert Hendrycks (De Panne), Walter Platevoet (Veurne), Raymond Pylyser (Veurne) en Carol Vandoorne (Veurne).
Als uitvalbasis kochten zij herberg "Het Gemeentehuis" (Wulveringem). Het pand werd omgebouwd tot onthaalcentrum, eethuis en taverne. De vroegere naam "Dryconinghen" werd in ere hersteld. Nu is dit het bekende "Gasthof Driekoningen".
Om de drie jaar kiezen de leden een nieuw bestuur. De opeenvolgende voorzitters waren: Jan Sansen, Roger Blondeau, Robert Travers, Raymond Heddebauw, Daniël Vanderscheuren, André Depoorter en Cécile Cambien.


Beheer en Redactie van 3koningenkrant:
Thierry Deleu, Zandzeggelaan 18 te 8670 Oostduinkerke
thierry.deleu2@telenet.be
0475/811763
http://3koningenkrant.blogspot.com

vrijdag 18 mei 2012

Tabaksmuseum te Wervik



Het was Columbus die de indianen het magische bruine kruid in brand zag steken. Daarna vond tabak zijn weg naar Europa, niet alleen als genotsmiddel, maar ook als medicijn.
De Wervikse regio werd in de 20ste eeuw het centrum van de tabaksteelt in België. Wie kent niet de vermaarde ‘Wervikschen toebak’? Logisch dan ook dat je hier het Nationaal Tabaksmuseum vindt.

Welkom in de boeiende en magische wereld van de tabak!



ROKEN, SNUIVEN EN KAUWEN IN WOORD EN BEELD

In het museum leert je hoe de tabak de wereld veroverde en worden zo goed als alle facetten van de rijke tabakscultuur geïllustreerd. De collectie is stilaan indrukwekkend te noemen en telt intussen meer dan 6.000 (!) stukken.

Je krijgt er de meest merkwaardige voorwerpen te zien om te roken en vuur te maken. Maar ook vergeten vormen van tabaksgebruik (denk bv. aan snuiven en chiquen) komen aan bod. Spannende smokkelverhalenkruiden je bezoek en brengen je terug naar de tijd van blauwers, grenzen en douaniers. Bij het zien van onze fraaie verzameling tabaksreclamepanelen van verdwenen sigarettenmerken wordt je misschien wel wat nostalgisch. En uiteraard mag het educatieve/preventieve luik niet ontbreken tijdens je bezoek. Kortom, een boeiende en leerrijke ervaring dankzij de uiteenlopende invalshoeken!
In het museum voelt de niet-roker zich geen paria en verstokte rokers dienen zich eventjes te onthouden…

SFEERVOL KADER

Het museum werd opgericht in 1987 en ondergebracht in de bijgebouwen van de 18de-eeuwse Briekenmolen. In 2003 kreeg het een nieuwe vleugel erbij, wat het museum een compleet nieuw gezicht gaf. Een prikkelende combinatie van authenticiteit en strak modernisme.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten