Oprichters: Robert Decarne (Beveren a/d IJzer), Bert Hendrycks (De Panne), Walter Platevoet (Veurne), Raymond Pylyser (Veurne) en Carol Vandoorne (Veurne).
Als uitvalbasis kochten zij herberg "Het Gemeentehuis" (Wulveringem). Het pand werd omgebouwd tot onthaalcentrum, eethuis en taverne. De vroegere naam "Dryconinghen" werd in ere hersteld. Nu is dit het bekende "Gasthof Driekoningen".
Om de drie jaar kiezen de leden een nieuw bestuur. De opeenvolgende voorzitters waren: Jan Sansen, Roger Blondeau, Robert Travers, Raymond Heddebauw, Daniël Vanderscheuren, André Depoorter en Cécile Cambien.


Beheer en Redactie van 3koningenkrant:
Thierry Deleu, Zandzeggelaan 18 te 8670 Oostduinkerke
thierry.deleu2@telenet.be
0475/811763
http://3koningenkrant.blogspot.com

zondag 19 augustus 2012


National Geographic over het Vlaams - National Geographic s’intéresse au flamand
29. juni 2012 15:42
In het juli-nummer van de Nederlandstalige editie van


























National Geographic is een reeks opgenomen over “Verstomde talen”. Elke twee weken sterft er ergens in de wereld een taal uit. In deze reeks artikelen wordt onderzocht wat er verloren gaat wanneer een taal niet meer gesproken wordt. Een van de besproken bedreigde talen is het Vlaams dat door de Vlamingen in de Franse Westhoek gesproken wordt. Volgens de gegevens van National Geographic zijn er vandaag nog 10.000 tot 60.000 mensen die de taal op enig niveau kunnen spreken.

Een van hen is Jacques Fermaut uit Bieren (Bierne). Hij spreekt het nog geregeld zegt hij, zij het voornamelijk met een ouder wordende bevolking. In het artikel komen ook Frederik Devos en Luc Devoldere aan het woord. De eerste geeft les Vlaams aan drie scholen in de Franse Westhoek. Hij verdedigt het standpunt van de Akademie van Nuuze Vlaemsche Taele (ANVT).

Zij zien het Vlaemsch niet als een dialect van het Nederlands, maar als een taalvariant die zich direct uit het Germaans heeft ontwikkeld. Luc Devoldere, hoofdredacteur van alle publicaties van Ons Erfdeel vzw, waaronder het jaarboek De Franse Nederlanden-Les Pays-Bas Français, is sceptisch over het promoten van het Frans-Vlaams: “Een taal heeft een kritische massa aan sprekers en een stedelijke moderne context nodig. Die ontbreken,” zegt hij. Hij pleit voor een betere kennis bij de Frans-Vlamingen van het Standaardnederlands. Dat zou hen een betere toegang geven tot de Vlaamse arbeidsmarkt. En uiteraard ook tot de Nederlandstalige cultuur, van De Panne tot Groningen.

In het volgende jaarboek De Franse Nederlanden-Les Pays-Bas Français geeft de Frans-Vlaming Wido Bourel zijn mening over het gebruik van het Vlaams. Dit jaarboek verschijnt op 15 september a.s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten