Oprichters: Robert Decarne (Beveren a/d IJzer), Bert Hendrycks (De Panne), Walter Platevoet (Veurne), Raymond Pylyser (Veurne) en Carol Vandoorne (Veurne).
Als uitvalbasis kochten zij herberg "Het Gemeentehuis" (Wulveringem). Het pand werd omgebouwd tot onthaalcentrum, eethuis en taverne. De vroegere naam "Dryconinghen" werd in ere hersteld. Nu is dit het bekende "Gasthof Driekoningen".
Om de drie jaar kiezen de leden een nieuw bestuur. De opeenvolgende voorzitters waren: Jan Sansen, Roger Blondeau, Robert Travers, Raymond Heddebauw, Daniël Vanderscheuren, André Depoorter en Cécile Cambien.


Beheer en Redactie van 3koningenkrant:
Thierry Deleu, Zandzeggelaan 18 te 8670 Oostduinkerke
thierry.deleu2@telenet.be
0475/811763
http://3koningenkrant.blogspot.com

vrijdag 13 juli 2012

Onze partners op BBQ Vlaamse basisschool in Komen (Comines) op 11 juli


MARNIXRING

De Marnixring is een van oorsprong Vlaamse en op Vlaanderen gerichte, maar inmiddels internationale serviceclub, met afdelingen in Vlaanderen, Nederland, Zuid-Afrika en Franse Nederlanden.
De naam verwijst naar de historische figuur van Filips van Marnix van Sint-Aldegonde, Heer van Sint-Aldegonde (1540-1598) die tal van opdrachten vervulde in dienst van Willem van Oranje. Hij verpersoonlijkt de doelstellingen van de Marnixring.
De Marnixring werd opgericht in 1968, toen Frans nog de voertaal was in de overgrote meerderheid van serviceclubs, zoals de Rotary of de Lions. Met de oprichting van een Vlaamse serviceclub, met het Nederlands als voertaal trachtte men hiervoor een alternatief te bieden.
Aan de wieg van de Marnixring staat Pol van den Noortgate, uitbater van de herberg De Kalvaar te Voorde bij Ninove. Ook André Monteyne, Jos Mertens en Raymond Vindevogel behoren tot de pioniers van de vereniging.
De Marnixring heeft tot doel de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap te dienen
door het verspreiden en bevorderen van de Nederlandse taal en cultuur,
door vriendschap en dienstbetoon onder zijn leden aan te moedigen ongeacht hun levensbeschouwelijke en politieke overtuiging
en door het bevorderen van solidariteit, verstandhouding en vrede door het ideaal van dienstvaardigheid.
De Marnixring wil, boven de partijpolitiek heen, iedereen, die bereid is de Nederlandse taal en cultuur te verspreiden en te bevorderen, helpen deze doelstelling waar te maken.
De forumfunctie van de Marnixring bestaat erin om organisatorische en logistieke faciliteiten aan te bieden voor een platform, waar andere organisaties, begaan met een problematiek, die ook de Marnixring aanbelangt, hun verschillende opvattingen aan elkaar toetsen en tot gemeenschappelijke conclusies en zelfs strategieën komen.
Alle serviceclubs hebben dienstvaardigheid in hun doelstellingen ingeschreven. De Marnixring is de enige serviceclub die de dimensie "bevorderen van onze taal en cultuur" in zijn doelstellingen heeft opgenomen.
Het verenigingsleven van de Marnixring krijgt vorm in elke ring in maandelijkse bijeenkomsten en andere activiteiten en in de uitwerking van ringprojecten.
De maandelijkse bijeenkomsten gaan gepaard met een maaltijd en meestal is een spreker aan het woord. Partners en gasten worden uitgenodigd op de meeste activiteiten.
Een nationaal project van de Marnixring informeerde jongeren over de geschiedenis van de Vlaamse ontvoogding. Hiervoor ontving de Marnixring de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap.
Een ander nationaal project was erop gericht om buitenlanders die er verblijven Vlaanderen beter te leren kennen.
Een nationaal ‘humanitair’ project ondersteunt ringen die hulp verlenen aan initiatieven ten voordele van kansarmen in hun regio.
Een aantal ringen kent culturele prijzen toe.
Elk jaar wordt iemand of een organisatie die zich op een uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt, onderscheiden met de erepenning van de Marnixring.
In 2005 ontving Piet Chielens van het In Flanders Fields Museum de erepenning van de Marnixring. De vorige jaren was de erepenning voor onder andere Ivan Mertens van Vlaanderen Vlagt, de Vlaams-Brabantse zender Ring-TV, Richard Celis en Maurits Coppieters. In 2006 werd aan de voet van het Taalmonument (Paarl/Suid-Afrika) de Marnixring Erepenning uitgereikt aan Prof. Kotze. In 2008 werd een Erepenning verleend aan Eric Ponette en in 2009 aan Remi Vermeiren.
De Marnixring heeft 1200 leden en telt 57 afdelingen, die ringen genoemd worden. De ringen hebben een grote autonomie.
Organisatorisch is de Marnixring opgedeeld in 8 regio's: Midden-Brabant, Zuid-Brabant, Limburg, Oost-Vlaanderen Noord, Oost-Vlaanderen Zuid, West-Vlaanderen Noord, West-Vlaanderen Zuid en Zuid-Afrika.
De ringen worden geïdentificeerd met nummer, naam, bestuurlijk arrondissement en regio binnen de Marnixring.
De leden gaan met elkaar om in vriendschap en staan elkaar ten dienste. Verschil in politieke of filosofische overtuiging is daarbij geen hinder.
Nieuwe leden moeten worden voorgedragen. Zij worden gekozen omwille van hun engagement. Dit moet getuigen van actieve betrokkenheid bij de Nederlandstalige cultuurgemeenschap.
Zowel mannen als vrouwen kunnen lid zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten